3 Опитна постановка

За определяна на електрическата якост на въздуха се използва уредба АИИ - 70, с принципна схема, показана на фиг.1.

upr4_opitna_postanovka

фиг.1.

   Схемата се състои от два блока: нисковолтов и високоволтов. Нисковолтовия блок обхваща главен прекъсвач (ГП), автотрансформатор (АТ), автоматичен прекъсвач с максималнотокова и термична защита. Чувствителността на защитата се избира с превключвател. Напрежението се измерва с волтметър с две скали, съответна ефективна и максимална.

   Високоволтовия блок се състои от повишаващ трансформатор (Т) с коефициент на трансформаци кv =500, токоограничаващо съпротивление Rзащ =50 кΩ и искрова междина ( ИМ - обект на изпитване).

   При разряд автоматичният прекъсвач изключва изключва захранването на високоволтовия трансформатор, но показанията на волтметъра се запазват. Вратата на предпазното съоражение е снабдена с електромеханична блокировка, контактите на която прекъсват веригата на захранващото напрежение.

  Повишаването на напрежението с АТ трябва да се извършва плавно със скорост 1-2 kV/s. При разряд в диелектрика, уредбата се изключва автоматично, което се сигнализира от сигналните лампи на пулта за управление.

  Електродите, които са сменяеми, са монтирани на стойка, като разстоянието между тях се променя дистанционно и се отчета по скала, поставена на стойката. Скалата е в сантиметри.

Прескочи СъдържаниеПрескочи Навигация

Навигация

Прескочи Настройки