3 Схема на опитна постановка

upr3_oppitna_postanovka

Фиг.1.

      За определяне на електрическата якост на твърд диелектрик се използва  уредба АИИ-70, с принципна схема, показана на фиг.1. Схемата се състои от два блока: нисковолтов и високоволтов. Нисковолтовият блок обхваща: главен прекъсвач (ГП), автотрансформатор (АТ), автоматичен прекъсвач с максимално токово и термична защита. Чувствителността на защитата се избира с превключвател. Напрежението се измерва с волтметър с две скали, съответно ефективна и максимална.

     Високоволтовият блок се състои от повишаващ трансформатор (Т) с коефициент на трансформация кv =500, токоограничаващо съпротивление Rзащ =50 kΩ и електроди между които се поставя изпитваният диелектрик. При пробив автоматичният прекъсвач изключва захранването на високоволтовия трансформатор, но показанията на волтметъра се запазват. Вратата на предпазното заграждение е снабдена с електромеханична блокировка, контактите на която прекъсват веригата на захранващото напрежение.

   Измерването на пробивното напрежение на твърди електроизолационни материали се извършва при плавно или стъпално повишаване на приложеното напрежение. При повишаване на напрежението пробивът трябва да настъпи между 10-та и 20-та секунда ото началото на подоването на напрежението.

     Когато напрежението се подава стъпално, то се задържа на всяка степен по 20 секунди или 1 минута. Стойността на отделните степени се определят според БДС.

     При твърди електроизолационни материали съгласно БДС броят на образците трябва да бъде не по-малко от 5.

Прескочи СъдържаниеПрескочи Навигация

Навигация

Прескочи Настройки