2 Теоретична обосновка

2.1 Видове пробиви в твърди диелектрици

  Електрически пробив - разрушаване на диелектрика обусловено от ударна йонизация на електроните или разрушаване на връзките между атоми, йони или молекули. Извършва се за време 10-5÷10 -8 s.

     Електротоплинен пробив - разрушаване на диелектрика за сметка на прогресиращо локално отделяне на енергия, при протичане на ток през диелектрика.

      Йонизационен пробив - може да се наблюдава в полимерни диелектрици, съдържащи газови пори в които се развиват така наречените частични разряди. В резултат на електронно - йонно бомбардиране на стените на порите и действието на окисите на азота и озона, полимера изменя химичния си състав и механически се разрушава.

      Електротермичен пробив - характерен е за крехки диелектрици и пореста керамика. Възниква в резултат на механично разрушаване при развитие в микропукнатини на разряд в газовите включвания, които образуват прегрети области в диелектрика.

        Електромеханичен пробив - механично разрушаване на полимера при високо напрежение в резултат на което полимера се намира във високоеластично състояние. Причина се явява намаляване на дебелината на електродите поради електростатичната гравитация на електродите под действието на високо напрежение.

          Електрохимичен пробив - наблюдава се при ниски напрежения. Извършва се изменение на химичния състав и структурата на диелектрика в резултат на електрическо стареене. Времето на развитие на този вид пробив и 103 ÷ 108 s.

Прескочи СъдържаниеПрескочи Навигация

Навигация

Прескочи Настройки