2 Теоретична обосновка

2.4 Диелектрични загуби

   Диелектричните загуби представляват активната електрическа мощност, отделена в диелектрика, подложен на действието на електрическо поле и необратимо превърната в топлина.

  Диелектричните загуби се дължат на проводимостта и на бавните поляризации.

  Диелектричните загуби при постоянно електрическо поле се дължата на тока на проводимостта.

  От векторната диаграма на токовете през диелектрика се извежда уравнението за диелектричните загуби при променливо електрическо поле:

P=U2.ω.C.tgδ, W

Специфичните диелектрични загуби се разделят на две компоненти:

upr2_formula5

Първата от тях се дължи на проводимостта на материала и е еднаква при постоянно и променливо напрежение. Втората се дължи на бавните поляризации и съществува само при променливо електрическо поле.

Обикновено, за характеризиране на способността на диелектрика да разсейва електрическа енергия, се въвежда ъгълът на диелектричните загуби и по-точно тангенсът на ъгъла на диелектричните загуби. Този ъгъл е допълващият до 90о фазовия ъгъл φ между тока и напрежението във капацитивна верига, в която е включен диелектрикът.

upr2_formula6

Първата компонента tgδI намалява при увеличаване на честотата. Втората компонента tgδII съществува само при полярни материали. Тя има максимум при честоти ω≈ωо, където ωо е собствената честота на поляризацията.

Прескочи СъдържаниеПрескочи Навигация

Навигация

    • Курсове

      • Модули от учебна програма Факултет ЕЕ Дейност 9.3

        • EM

          • Участници

          • ...емпературата и интензитета на електрическото поле.

Прескочи Настройки