Електропроводимост в газове

На анимациите е дадено действите на външни йонизиращи фактори върху електропроводимостта на газове.

Сайт: Виртуална среда за електронно и дистанционно обучение
Курс: Електротехнически материали
Книга: Електропроводимост в газове
Разпечатано от: Потребител гост
Дата: четвъртък, 25 април 2024, 3:47

Съдържание

1 Липса на външни йонизатори

tok_v_gazove

  При липса на външни йонизатори не може да настъпи разряд в газа и не протича електрически ток между двата електрода (газа е диелектрик).

2 Дейстние на топлина

                                                                                                                    

                                                                                            

toplina

  При нагряване на газа между двата електрода, поради високата температура, движението на молекулите на въздуха е много интензивно. При удар между молекулите е възможно някой от електроните да получи досатъчна енергия, да преодолее кулоновите сили на привличане в молекулата или атома и да се откъсне от нея, превръщайки се в свободен електрон. Молекулите, от които са се откъснали електрони се превръщат в положителни йони. Някои свободни електрони се присъединяват към други отрицателни молекули и ги превръщат в отрицателни йони.

3 Действие на рентгенови лъч

rengen

  Рентгеновите лъчи предизвикван йонизация в газа. Наред с йонизацията в газа протича и обратния процес - рекомбинация. При постоянно действаща йонизираща причина след определено време настъпва динамично равновесие - броят на създадените и рекомбиниралите след известно време йони е еднакъв. Дори и под дейстнието на твърде интензивни лъчения равновесната концентрация на йоните е доста малка.