Стратeгически измерения на социалната политика
(СИСП)

Учебната програма по “Стратегически измерения на социалната политика” е съобразена със спецификата на обучение в магистърската степен. Целта е да оформи разбирането на студентите за стратегическите измерения при определяне на мястото и ролята на социалната политика в цялостната държавна политика, за същността и характера на социалната сфера, за основните социални проблеми и за възможностите за тяхното решаване в процеса на евроинтеграцията.

Програмата подготвя високоспециализирани професионалисти, които притежават общата интелектуална база, необходима за ефективно управление и лидерство в областта на социалната политика и социалната работа в съответствие с глобалните тенденции и евроинтеграционните изисквания. Студентите  получават знания: за социалните, икономическите и институционалните модели и стратегии за социална политика; за начина на управление на сложни организации от гледна точка на социалната им ефективност и стратегическото използване на човешкия ресурс; за характера на съвременната активна защита, грижа и поддръжка на хора в нужда;

Интеграционните процеси на Европейския континент напредват, разширяването на Европейския съюз (ЕС) на изток е приоритет в политиката на правителствата както на страните-членки, така и на страните, членството в Съюза на които предстои. Влиянието на тези процеси е осезаемо в много области, но особено силно е в областта на социалната политика. Стратегическото европейско измерение на социалната политика обхваща от една страна социално политическите решения, които се вземат на европейско равнище – от Съвета на министрите на ЕС, от Комисията или от Европейския съд. От друга страна много мерки, които се вземат за осъществяване на свободата на придвижване на лица в рамките на ЕС и които служат на правото на установяване или отстраняват пречките пред движението на капитали в рамките на Съюза, оказват социално политическо влияние, особено в областта на здравеопазването и на пенсионното осигуряване. Всички тези проблеми са изключително актуални за България, членството в Съюза на която е факт.

Програмата има за цел да формира умения в студентите за анализиране на определен научен проблем, за правене на обобщения и изводи въз основа на избрани теми от съвременната социална политика в конкретните условия на европейската интеграция.

 

АВТОРСКИ ПРАВА

Всички права са запазени ! Никоя част от съдържанието на този електронен курс не може да бъде репродуцирана или предавана под каквато и да е форма без писмено съгласие на автора!

От автора